Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 07:05

Το έμφραγμα δεν μπορεί να περιμένει

Γράφει: 

Εκστρατεία ενημέρωσης για την αναγνώριση των συμπτωμάτων του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και των τρόπων έγκαιρης αντιμετώπισης του ξεκινάει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ).


Την κύρια αιτία θανάτου και νοσηρότητας αποτελεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτείται η ταχύτερη κινητοποίηση.
Σύμφωνα με στοιχεία του 20112, 21.750 εμφράγματα σημειώνονται ετησίως, εκ των οποίων τα 11 χιλιάδες είναι οξεία. Ωστόσο, ο χρόνος που μεσολαβεί από την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως την πρώτη επαφή με το σύστημα υγείας φθάνει τα 131 λεπτά, ενώ για τις γυναίκες αγγίζει τα 162 λεπτά. Ο λόγος οφείλεται, πιθανόν, στο γεγονός ότι στο 50% των γυναικών με έμφραγμα τα συμπτώματα είναι άτυπα. Την ίδια ώρα, στη Γαλλία ο χρόνος ανέρχεται στα 68 λεπτά και στη Γερμανία τα 100.
Στη χώρα μας, το 1/5 των ασθενών δεν προλαβαίνει να φθάσει στο νοσοκομείο, όταν 37% των ασθενών χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ.
Έτσι, με μήνυμα «Δράσε Τώρα. Σώσε μια Ζωή», η ΕΚΕ ξεκινάει μια πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του οξέος μυοκαρδίου, με την υποστήριξη της AstraZeneca.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι 2 στους δέκα Έλληνες δεν γνώριζαν τα συμπτώματα του εμφράγματος, ενώ ένας στους 10 θα οδηγούσε προς το κοντινότερο νοσοκομείο, κάτι το οποίο δεν προτείνεται για την βέλτιστη αντιμετώπιση του περιστατικού.

e-Editions

virus

phb

alive

Yπουργείο Υγείας

Περισσότερα άρθρα...
Google+